torstai 21. huhtikuuta 2016

Huonosta olosta, hyvästä olosta ja onnesta

Minua on ruvennut kauhistuttamaan tuo, miten monesti, kun kuulee ulkomaista kerrosttavan, että mitä hyvää elämää siellä tai mitä positiivista kulttuurivaikutetta jostakin ulkomaasta, niin mainitsevat ruuan ja sanovat sen olevan tärkeämpi osa elämää siellä. Kun ruoka on vähän sellainen, jolal voi dumpata huonon päivän, vaikkapa sairastamisen tai koulun, josta kärsii, ja olla vähän aikaa kuin ei mitään - ei mitään erityisen positiivista mutta sentään lämmintä ja ruuan maku, seuraakin. Ja lämpimät säät ovat samantapaiset: vehreys paikkaa elämää paremmalle tolalle mutta helle saa jättämään asiat rempalleen ja lykkäämään tekemisiä. Voiko olla, että lämpö on jossakin tyynnyke, eivätkä elämän asiat ole niin kyllin hyvällä tolalla? Se on kauhean alhainen taso kehutuksi mainostasoksi. Toisaalta se on sellainen, mikä on ulkomaalaisen turistin helppo omaksua. Mutta ovatko siis ihmisten elämät liian huonolla tolalla, liian onnettomia, esim. noin onnettomia kuin että vain ruoka ja lämmin sää? Suomessa ei ole tavattu olla niin onnettomia, jollei ehkä aina onnellisiakaan. Suomen vuodenajat laittavat katsomaan asioita kokonaisuutena ainakin vuoden verran eteenpäin aina ja varautumaan hankaliin vuodenaikoihin niin, että kumminkin taas tulisi hyvä elämä, osattaisiin taidolla elää ne läpi. Ja niin sitten usein osataankin, vieläpä monessa suhteessa ja sitä kutsutaan terveiuksi elämäntavoiksi. Terveet elämäntavat tuovat jatkuvan hyvän olon kroppaan ja tuovat hyvän mielen ja jaksavaisuuden sekä saavat monenlaiset asiat, mm ihmissuhteet ja yhteiskunnan sujumaan hyvin. Suomalaisen yhteiskunnan päätavoite on hyvä elämä kaikille reilusti nytjja tulevaisuudessa, ja päälinjaus on vapaus, mahdollisimman suuri vapaus ja itsemääräämisoikeus, mahdollisuus kunkin luottaa omaan arvostelukykyynsä elämässään ja myös oppia muilta. Tämä tuo pelisäännöksi "Elä ja anna toisten elää", koska se on toimivin järjestely, mitä on keksitty. Myös terveitä ikiaikaisia elämäntapoja kohtaan tunnettu arvostus tuo elämänlaatua: mökkeily tuntuu monen mielestä saavan liian kaupungistunutta elämäntapaa kohdalleen, paremmalle tolalle, vaikka parin viikon loman jälkeen kaupungin opesukone, lämmin vesi jne ovatkin tervetulleita.

* * *
Langanpäästä kiinni saaminen muustakin elämästä kuin vains yömisestä ja jutustelusta menisi kai näin:

"12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin

Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
Oikeasti ihminen saa energiaa kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen elämäntapaan kuuluvasta. Auringonpaiste tuo energiaa, samoin kukat ja luonnon ihaileminen, eläimet, miellyttävä vaihtelevainen reipas liikunta, katseleminen, hyvällä mielellä toimeliaisuus, ystävällinen sosiaalisuus, kiehtovat tekemiset, musiikin kuunteleminen, jne. jne. Toimeliaisuuden täyttämä päivä on usein tyytyväisen elämänsisällön täyttämä päivä, ja sitä paitsi tervehenkisempi.
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.

http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html

Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan."
http://parantamisesta.blogspot.fi/2016/03/taman-blogin-alku-kohdat-1-100.html 

Su 28. elokuuta 2016
Suomessa ei ole hyvä olo, jollei osaa ilmastoa, vaan silloin jatkuvasti kitisee ja on sitä suntätä pikkuvaivaa jalttea hengetön olo. Mutta jos osaa ilmaston, niin voi paremmin. Voiko olla, että ulkomailla on sama vika: eivät osaa omaa ilmastoaan? Siihen kai auttaisi, jos kirjoitusharrastajat kirjoittaisivat kukin tarinan ulkoilusta lempisäällään kiehtovuuksineen, valmisteluineen, palautumisineen, eri puolineen, miten se on hienoa ja hyväätekevä kokemus. Niin lähettäisivät sitten isoimpiin medioihin niitä ko vuodenajan tullessa, niin toiset saisivat siitä langanpäästä kiinni, että tuontyyppinen ihminen, esim. ikä ja tunnevire, pitää näistä säistä tuohon tapaan, löytäisinköhän itsekin sen ja oman tavallisen ym osaamani seuduilta hyvän tavan elää tämä sää. Niin on sitten koko ajan parempi olo. Kai muita elämänohjeita ja hyviä ideoita elämänsisällöstä nauttimisesta voisi löytää samaan tapaan, esim. nuoret parikymppiset omaa elämäänsä etsivät kirjoittaisivat tai vanhat osaavaiset. Yleensä helpointa on oppia oma ilmasto, jossa on kasvanut, muttei ehkei ihan sama vaan hiukan kievmpaan päin painotettu versio niistä säistä, siis esim. 100km päästä enemmän rannikolta tai sisäsmaasta vähän lämpimämpi, muttei eriluonteenlaatua kysyvä tms. (Suomen säistä pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Savossa olen kirjoittanut blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , engl. käännös, joka opettaa mm syksyä ja 50 ei-niin-oniistunutta kesän ongelmakohtia parantavaa ohjetta http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html. )

La 12.11.2016   Itselleni oli iso ero, kun muutin tietä myöten mitattuna 300km päähän ihan erilaiseen kulttuurin saman maan eri maakunnassa, ja eri ilmastokin: sisämaa aiemman merenrannan sijasta. Usein ongelmia kai tulee, jos ilmastoero tai kulttuuriero on liian suuri, esim. eri luonteenlaatua vaativa. Eli kantsisi varmaan kokeilla jotakin tällaista lähialueen vaihtoehtoa, jossa kulttuuriero ja ilmastoero ovat oikeansuuntaiset ja isot mutta matka lyhyt, kun kai ne kauemmat paiukat voivat olla vaikeampia sopeutua, oppia tavoille, esim. jos sairastuu ilmastoerosta eikä sille ongelmalle loppua näy, kun sairaana ei opi ilmastotaitoja.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Paratiisiksi kutsuttu ei ole katto vaan jonkun taitotaso

Paratiisiyritelmät eivät ole täydellisiä eivätkä kaikille sopivia. Niinpä ne eivät ole katto sille, miten hyvin voisi olla vaan vain turistirysiä tms.
Kun esim. laulun laulajan taitotason osin kopioi ja siihen jotain omaa isompaa osaamista jostakin lisää, jo siinä ajassa, kun laulu soi radiossa, niin samoin käy tietenkin paratiisiyritelmien ym isompien taitotasojen, jos ne osaavat ovat kommunikaatio- ja opetustaitoisia. Eli ne eivät todellakaan ole katto, vaan vain yksi pieni tai pienehkö elementti siinä laajemmassa osaamisessa, jonka "nuorempi polvi" (tai minkä ikäinen onkaan) omaksuu ja rakentaa, minkä varassa elää. Kun on yksi taitotaso opittu, voi suunnistaa mielekkäämpiin tavoitteisiin. Mikä oli yhdelle keskiössä ja onnen lähde, voi toiselle olla sivuseikka, ei kylliksi onnellistuttava eikä kai kyllin viisas.
Esim. ruotsalaiset kutsuvat jotakin ruotsalaisuuden versiota paratiisiksi, mutta suomalaiset yrittävät rakentaa jo kaikkien tavallisen arjen Suomessa paremmaksi kuin ruotsalainen paratiisi, ja katsomme siinä onnistuneemme.

Tervehenkisen hyvä olo tuo hyvän tahdon

En tarkemmin tiedä, mutta moni eteläisempi maa mainostaa kovin lämpimiä säitään, muttei samalla toivo hyviä elämisenmahdollisuuksia tänne Pohjolaan. Yleensähän on niin, että jos ihmisellä on jotenkin huono olo mutta hän yrittää olla kuin ei olisikaan huono vaan ihan hyvä, niin hänelle tulee pottuntunut jaksamaton olo eikä hän jaksa toivoa muille hyvää ja ottaa näitä huomioon. Suomalaiset sen sijaan toivovat hyviä oloja Lappiin ja muuallekin sekä omassa ilmastossaan että muissa ilmastoissa ulkomailla, ja kotimaassa tietenkin eniten. Se kai kertoo, että suomalaisilla on erityisen tervehenkinen hyvä olo jatkuvasti. Jos on oikein hyvällä mielellä, niin sen vuoksi toivoo hyvää koko maailmalle jotenkin automaattisesti, ilman, että tarkoittaa, että se olisi joltakin pois. Lämpimämpien maiden, esim. eestiläisten olo tuo mieleen ruuan tuoman olon ja lämmön, mutta se tuo mieleen lähinnä kanttiinin: sitä suomalainen jaksaa hetken ruokatauolla ja vilistää sitten omiin puuhiinsa, vapauteen, sillä niin paljon mukavampaa muu on suomalaisittain tehtynä. Jollei elämä suju, jos siinä on ikäviä ongelmia, niin niiden aikana paikkaa oloaan mm ruualla, mutta kun elämä sujuu, niin tervehenkisyys näyttää parhaa tien.
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
engl. käännökset:
http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html
http://finnishskills.blogspot.fi/2015/11/healthy-ways-of-living.html

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Monen monta paratiisinalkua

Tämä paratiisiteoria on siis englanniksi ja suomeksi, muttei mitenkään juuri Suomeen sovitettu vaan pikemminkin siihen, millainen koulu ja akateemisuus kai maailmassa yleensä ovat, ja ne sitten olisivat se kieli, jolla kommunikoida paratiisiteoriakirjani ajatukset kulttuurista toiseen, hyvinkin erilaisiin paikkoihin. Lisäksi on blogini suomalaisuuden taidoista, joista muissa maissa tärkeimmiksi merkityt muutama olisi hyvä tuki tälle linjaukselle. Samassa blogissa käsityst'ni terveistä elämäntavoista, ks. http://opisuomalaisuus.blogspot.fi tai englanniksi http://Finnishskills.blogspot.fi . Mutta jos joku ajattelee, että helpointa olisi yrittää moista Suomeen, vaikka on itse alunperin ulkomailta, niin Suomen ilmasto on hankala ja tänne mahtuu vain vähän ihmisiä: noissa ohjeissa arkijärkisen objektiivisen ajattelun ohje, joka kelpaisi koulujärjeksi ym, sisältää noin 15 aika helppoa kohtaa, mutta tavalliset lämmittelyohjeet noin 150 kohtaa, eli on siinä oppimista eikä se ole kaikki, mitä välttämättä tarvitaan. Kai paratiisinalku olisi helpointa perustaa sinne, mistä on kotoisin ja missä viihtyy, missä mieluusti viettäisi loppuelämänsä, vaikka paikka säilyisi aika lailla ennallaan. aIna jos kopioi asioita muista kulttuureista, kaivattuja hienouksia, niin ei saa unohtaa oman maan ja oman seudun arjen hyviä puolia, vaikka ne helposti jäävät eri maan kulttuurin jalkoihin, koska eri maat huolehtivat eri asioista ja niissä asuvat jja viihtyvät erityyppisestä elämästä pitävät ihmiset. Niin että monen monta paratiisinalkua olisi kai se idea eikä Suomeen muuttaminen. Jos jo osaat suomen kielen, niin käännä tekstejä suomesta vaikkapa englanniksi muidenkin luettaviksi?

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Suomalaisuudesta mallia jotakin

Pääkaupunkiseudulta Savoon muutettuani tuntuu, että täällä Savossa on ihan eri kulttuuri, kuin moni kulttuurillinen suomalainen osaaminen puuttuisi. Suomalaisessa kulttuurissa on piirteitä, jotka olisi hyödyllistä oppia muuallakin:
* "Elä ja anna toisten elää" ei ole kirjaimellinen ohje vaan sanonta, millä viitataan tiettyyn käyttäytymissääntöön, jos on jotakuinkin: elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään (välillisestikään) muuten kuin estääkseen näitä puuttumasta epäreilusti muiden elämään.
* Maisemakatse ja arkijärki (Helppo ja tehokas arkijärkisen ajattelun kurssi http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html)
* Hyvän toivominen tuossa maisemassa ja maailmassa ylipäätään, ihmisille ym, laajemmin siis
* Vastuuntunto
* Puolueettomuus ja oikeudenmukaisuus tervehenkisen itsekkyyden sallien
* Tervehenkisyys (http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html)

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Miten merkityksellistä?

"Ever wondered how many persons can be the world's best in their area
of interest? Looking at the variety of tv programs, one would guess
that many. But how many of them in your own country? If you take a
look at the neighbouring country most like your own country, and read
some material of theirs in some hobby of yours, you notice that they
have chosen different concepts, different theory perspective,
different things to compete at - and the ones in countries more
further away bear no resemblance to your own country's well thought of
goals. So all the best in all the things in one's ordinary picture of
the world are in one's own country! If you have some wisdom, others
don't have it, at all, not even as much as small kids in your own
country, since in other countries people survive and do well in their
lives entirely other roads, in entirely other ways of living with a
different picture of the wolrd. So you say that you rule the world
because you are best, but those in other countries think that you did
some minor service for them, like people do in their jobs, all do. So
they do not bother to read about it, instead they go to a meal and
discuss everyday things with the people they know. If you wait for
their opinion, you never get it, they say go have a meal, and shut up."
 Niinpä voit hyvin kannattaa paratiisiajatusta, saada sen tavoitteen läpikin ilman, että aihe kiinnostaa kaikkia muita, vaikka sillä olisi paljon kannattajia heidän alueellaan: mikä lie yksittäinen termi ja jokin paperinivaska yms mitä ihmiset yleensä työssään saavat aikaiseksi, ei kai sen suurempi käytännön parannus kumminkaan. Onhan työt tehtävä juuri siksi, että ne ovat elämälle jotenkin hyödyllisiä.