tiistai 27. maaliskuuta 2018

Tilan ja elämänmahdollisuuksien lisäämisestä

Jos paratiisiteoriani on suomalainen, niin loppuuko tila Suomessa kesken, jos moni pitää paratiisiajatuksesta? Tuskinpa, sillä tämä paratiisimalli ei ole Suomeen suunniteltu vaan koko maailmaan, ja ihmisillä on monenlaisia toiveita, mieltymyksiä, kai aika lailla sellaisdia kuin käsitys hyvästä elämäsytä heidän omassa maassaan, joko siinä alkuperäisessä tai siinä, jonka kulttuuria lapsesta asti ihailivat, jonne aina sopivat.
Mutta entä sitten, jos tämä paratiisinäkemys kumminkin korostaa luontosuhteen tärkeyttä, niin miten se on mahdollista muualla? Maanviljelijät eivät aina ole onnellisia, joten sopiva määrä maalaisuutta lienee siinä jossakin maalaisuuden ja kaupunkilaisuuden välimaastossa, mikä tarkoittaa, ettei tarvita ihan niin paljon tilaa ennen kuin luontokontakti saadaan. Yleensä, jos rakennetaan jotakin varten, on jokin vanha hyvänä pidetty elämänmuoto keskiössä, niin luonnostaan rakennettu ym ratkaisut, mm säädökset, sovittuu tuohon elämäntapaan, vaalii sen erityisesti, mutta saattaa samalla lyödä laimin muuta. Siksi, jos luontokontaktia pidetään tärkeänä, kuten esim.1800((?)-luvulla Helsingissä, kun puistojen lisäämisen tiedettiin pelastavan rutolta, johon komasosa kaupungin väestöstä oli jo kuollut, niin sellaisessa tilanteessa muuttuvat tärkeysjärjestykset, etsitään uusia ratkaisuja, joskus hankaliakin, jos ne vain auttavat, ja ihmiset opettelevat uutta, asianharrastuneet etenkin, ja niin syntyy mahdollisuuksia sinne, missä ei ennen niitä ollut: Helsingissä purettiin kerrostaloja puistojen ja puistobulevardien tieltä.

Miten sitten, jos jotakin rakennetaan ja jotakin puretaan, tai perustetaan koti jonnekin, niin miten saada järjestelyistä onnistuneet? Savonlinnassa asuessani olen oppinut jotakin taiteista, rakentamisen tunnelmasta, yms ja kirjoittanut taito-ohjeita blogiini http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi .
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/tunteidenmukaisuus-tuo-lahjakkuutta-ja.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/02/miten-valita-jatettavat-puut-hakkuussa.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/08/uusavuttomuudesta-eroon-paasemisesta.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/04/ruuanlaitosta.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/meidanko-talosta-taiteilijatalo-tee-nain.html


lauantai 24. maaliskuuta 2018

Eri paratiisimallien korjaamisesta

Suomalaisella kulttuurilla on viisautta terveellä tavalla tekemisestä, jolla voi korjata monta pieleen mennyttä hyvää tarkoittavaa yritystä, esim. pieleen menneen elämän kompastuskiviä kiertää. Niinpä noista olisi varmaankin iloa myös ulkomaalaisille paratiisimalleille, -versioille vai miksi niitä sanotaan. Olen terveellä tavalla tekemisestä kirjoitellut blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ja kääntänyt noin 140 noista ohjeista englanniksi.
Kaikki noista paratiiseiksi kutsutuista eivät kuitenkaan ole suomalaisen mittapuun mukaan paratiiseja tai edes hyvää elämää eivätkä sivistyneitä, vaan tyypillinen versio lienee helle, paljon murhia ja kenties päivittäistä ihmissyöntiä tms muuttovoitto- ja läpikulkupaikkakunnan ongelmia, joista jotkut pitävät, esim. vihollismaiden väestä osa.

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Ostoksissa onnistumisesta

Kirjoituksiani ostoksissa onnistumisesta, esim. tavallisista ruokaostoksista yms vähällä rahalla tai samalla rahalla kuin aiemminkin, sekä kivemmasta tavasta maksaa laskuja, kaupoista, yms blogina http://asiakkaanavain.blogspot.fi