maanantai 7. joulukuuta 2015

Tilan saamisesta tunteidenmukaisuudelle

Tunteidenmukaisuudelle saa helpoiten tilaa ohjeella "Elä ja anna toisten elää", ks. http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html ja  .http://finnishskills.blogspot.fi/2012/10/live-and-let-others-live.html .
Toisaalta tilaa voivat antaa edesottamusten ymmärrettävyys, ks. World is of love (a mechanical model) http://healthilymoral.blogspot.fi/2011/08/world-is-of-love.html , ja sympaattisuus sekä niiden kannatettavuus yhteiskunnassa, ks. http://finnishskills.blogspot.fi/2013/04/rationally-grounded-moral.html . Samoin linjauksen onnellisuus, menestyksellisyys ja saavutukset, ks. esim. http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html , http://nopeaoppisuus.blogspot.fi blogin alun ohjeet, ja http://onnistumisiapain.blogspot.fi .
Yhteiskunnan sivistyneet ratkaisut ovat yleensä mietittyjä sen kannalta, että mahdollisimman moni saisi vapaasti valita mieleisensä tunteidenmukaisen onnellisen elämän, esim. haaveammtin, vaihtaa ihmissuhteita ym ympyröitä kuten toivoo.
Jos yhteistä kiueltä ei löydy, voi piiloutua kahvin ja pula suojiin tai musiikille toivotun tuntevuuden suojiin, seuranpitoon ja tavallisiin kivoihin tekemisiin sekä kotioloihin, yksinäisyyden tuomaan vapauteen ja rauhaan, ja pulassa toki uskontoihin, sivistykseen, terveisiin elämäntapoihin, yhteiskunnan tukeen.
Jos haluaa vakituisesti tilaa tunteenomaisille mielipiteille, on väliä sillä, millä tyylillä ilmaisee itseään, ettei puhu tunteista tai käytä tunteenomaista tyyliä henkilöille, jotka eivät ymmärrä sellaisia tunteita yhtään, ja taas puheen tasolla turvata johonkin yleisesti kannatettuun perspektiiviin, joka näkee tunteiden ja kauniiden arvojen arvon, kuten sivistys, taide, uskonto, osa ammattialoista, monet harrastukset, kulttuuri, iso osa median ohjelmista.
Kuuluisan suomalaisen säveltäjämestarin Jean Sibeliuksen syntymästä on huomenna 150 vuotta. Sibeliuksen sävelmistä saa vaikutelman, että hän osasi luoda tilaa olla tunteva: osin luonnon suojissa: tianen oksalla, kosken pauhu, mäntyjen huojunta tuulessa, osin uskonnon, osin yhteisön sivistyneen kulttuurin arvojen ja viisaiden käytäntöjen suojissa, osin taiteen hyvälaatuisuuteen pyrkimisen, osin pienemmän kotipiirin omissa oloissa elämisen, "Elä ja anna toisten elää" ohjeen tyyppisen ja ruuan ja kai uskoonon suoja tuomassa suojaisassa piirissä ja samoja asioita arvostavien hyväntahtoisessa tekemisille tilaa antavassa seurassa ja moraalin sekä moraalisen tunnevireen tuomassa yhteiskunnallisessa suojassa (esim. En etsi valtaa loistoa).
Moraalin ja yleismaailmallisen hyvän tahdon suojissa saa myös vapaasti olla, elellä, olla tunteva, tehdä monenlaista kivaa ja rakentavaa, oman mielen mukaista, ks. http://healthilymoral.blogspot.fi .
Arkijärkinen ajattelu ottaa helpommin huomioon, tunteet, tunnelmatajun ja kunkin omat näkökulmat, tekemisentavat, näiden erot ja sosiaaliset kuviot. Arkijärkistä ajattelua voi oppia lukemalla ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html tai luettamalla sen muilla ja lukemalla samaa blogia muutenkin (plus linkillä löytyy videoita aiheesta http://www.youtube.com/khtervola soittolista Rationality of feelings).
Tietokoneet voivaat nähdä tunteville rinnasteisina ja niille voidaan opettaa sekä järki että moraali kannattavuuperusteisesti niin, ettei niitä kannata jättä pois, vaikak haluaisi sotakoneen, ks. http://feelingcomputers.blogspot.fi .
Tämä blogi kertoo tulevaisuudenparatiisin mahdollisuudesta ja sen tiellä olevien esteiden purkamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti