tiistai 20. toukokuuta 2014

Yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisesta

Satsaamalla kaikista kauneimpiin arvostettuihin viisauksiin kuten uskontoihin, terveisiin elämäntapoihin ja kulttuurien suurimpiin viisauksiin, saa niin paljon älyä ja viisautta yli tavanomaisen, että sillä pystyy ratkomaan yhteiskunnallisia ongelmia, jotka muuten ovat liian vaikeita, esim. 100 000 kertaisesti tavanomainen äly tai ylikin. Silloin on tietenkin muistettava, että omat ratkaisut puutteineen jäävät käyttöön muiden osaamatta täydentää niitä.

Suomalainen sääntö "Elele ja anna toisten elellä" ratkoo monen monta ylitsepääsemättömältä vaikuttavaa ongelmaa, ks. http://opisuomalaisuus.blogspot.fi ja engl. linkki Build a perfect relationship http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html .

man kkemukseni mukaan malli terveet elämäntavat ja maailma terveellä tlalla on paras ja timiva ratkaisu mneen yhteiskunnalliseen ristiriitatilanteeseen.

* * *
Minulla on  se vaikutelma, että paratiisisaarilla ja Savossa on sama ongelma, joka paratiisin rakentamisyrityksissä helposti tulee vastaan: "Korjataan nyt nääkin yksittäisten ihmisten elämien isot ongelmat, joihin ei tavallisesti vaivauduta puuttumaan, kun kerran taitavampia ollaan." Syntyy tekemisentapa tyyliin "Oho, hups, tussa oli tuollanen, korjaan sen vaikka näin. Ja tuossa on tuollanen, kuinkas se sitten? No vaikka näin. ..." Eli ongelmiin törmätään lähietäisyydeltä päätä pahkaa alunperin siksi, että haluttiin tehdä huolellista työtä paratiisin rakentamisessa ja ongelmien näkeminen ne kokevien tavalla edellytti eläytymistä, mutta siitä tottakai seurasi huonompi tekemisentapa (sellainen, jolla ongelmia syntyy enemmän) ja niin yhden hetken tekemisestä tulikin puhdetyö ja elämäntyilanne, jumiutuminen samalla kun isompi kokonaisuus räjähtää käsiin.
Ongelmien ratkominen edellyttäää laajaa perspektiiviä ja sivistyneitä ratkaisuja. Niissä juuri on mietitty isompia kokonaisuuksia dynamiikkoineen, tavallisia ongelmia ratkaisuineen ja ihmisten luontaisia mieltymyksiä, elämäntilanteita laajoina ryppäinä yleispätevästi jne. Siksi niitä sanotaan sivistyneiksi ratkaisuiksi. Eli tarttis hyvällä tahdolla ja hyvällä perustekemisentavalla, kunnollisella maisemakatsella ja koko ymmärryksellään tervehenkisesti eikä myttyyntyen satsata juuri nyt ja pidemmällä tähtäimellä sivistyneisiin ratkaisuihin, niiden mukaiseen tervehenkiseen hyvän elämän rakentamiseen.
Sivistynyt perspektiivi ei ehkä le niin helpp käyttää kuin miltä näyttää. Sivistyneitä eivät siis le ne, jtka ulkoa päpätetyn näkökulman sujissa tekevät väärinkäytöksiä. Sivistyksen usein terminlginen tyyli n siitä ensi kertaa kuulevan luennlla ulka päpättävän tyyli eikä siis kuule sivistykseen, vaan pitäisi käyttää hyvää humikykyä ja kknaiskuvaa, setvien yksittäiset tapaukset ismman kknaisuuden sina, yhteiskunnan timinnan sina eikä "mitä hää sitten tuumaa"-tyyliin. Sivistys tarvitsee tuekseen ideaaleja ja tervehenkisyyttä sekä maa saamista ja sydämestään hyvään päin yrittämistä niin, että tisetkin siitä vivat ttaa mallia ja lähteä mukaan hyvälle asialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti